Kapcsolat

Szaküzlet és szerviz:

7632 Pécs, Nagy Imre út 32. (bejárat a Melinda utca felől)

*** Térkép ***

Telefon: 

+36 72 738 473
+36 30 914 7501
+36 30 469 3828

For English services: 

+36 30 469 3828

E-mail:

info@centralpc.hu

Üzlet nyitva tartása:

H - Cs:    08:00 - 18:00
P:            08:00 - 14:00
Sz - V:     Zárva

Javítás otthonában:

H - Cs:    08:00 - 18:00
P:            08:00 - 14:00
Sz - V:     Zárva

Sürgősségi kiszállást Pécs területén 18:00 óra után, hétvégén, munka-szüneti vagy ünnepnapokon, telefonos egyeztetés után, emelt kiszállási és óradíj ellenében tudunk csak vállalni. Pontos  részletek a "Szerviz munkadíjak" menüpontban megtalálhatóak.

Cég:

Central PC Service Bt.
Adószám: 25504934-1-02
Cégjegyzékszám: 02-06-074448

Jogi képviselet

Könyvelés

Facebook

Közösségi háló

Megosztás

10 jel, ami arra utal, hogy vírus van a gépén!

2019.03.07.

10 jel, ami arra utal, hogy vírus van a gépén!

Ha elkezdene furcsán viselkedni a számítógépünk, különösen figyeljünk az alábbi jelekre – jó eséllyel arra utalnak, hogy fertőzött a számítógépünk.

Az informatika rendje, hogy az új, eleinte gyors laptop/számítógép idővel sajnos lelassul, ám bizonyos esetekben sokkal aggasztóbb dolog állhat a jelenség háttérben: akár egy malware, vagy bányászprogram. Különösen ezekre a szokatlan, gyanús jelekre érdemes figyelni.

.

.

1. Felugró ablakok mindenhol

Ugyan manapság már nem annyira elterjedtek, mint régen, még mindig alkalmazzák támadók az úgynevezett adware kártevőket, amik kéretlen felugró ablakokkal bombázzák a felhasználót. Sok esetben az is előfordul, hogy valódi termékeket reklámoznak, ám valójában olyan linkeket rejtenek el bennük, amik kártékony kódokat tartalmazó oldalakra vezetnek, és még több vírussal bombázzák meg a PC-t. Lehetőség szerint kerüljük az online filmeket, sorozatokat kínáló weboldalakat, ezek tipikus példái a fentebb leírtaknak.

2. Folyamatosan átirányít a böngészőnk

Nem minden oldalátirányítás fertőző és veszélyes, de ha azt tapasztaljuk, hogy a Google helyett rendszerint egy másik, ismeretlen site-ra visz minket a böngésző, az beszédes. Egyes esetekben ez különösen becsapós módon történik: egy banki trójai például olyan banki oldalra vezethet, ami megszólalásig hasonlít a netbankunk felületére. Ilyenkor a böngészősávban lévő URL-t kell gondosan leellenőrizni.

Az átirányításos támadások javarészt böngészős kiegészítőkre támaszkodnak, ezért érdemes ilyenkor rögtön szétnézni a beépülők közt, és azonnal letiltani azokat a programokat, amiket vélhetően nem mi telepítettünk.

3. Túlpörögnek a ventilátorok

Ha arra figyel fel, hogy feltűnően hangosan és gyakran dolgoznak csúcsjáraton a ventilátorok, jusson eszébe, hogy talán nem árt ellenőrizni a vírusirtót. Igaz, a fokozott hűtésnek más okai is lehetnek, például, ha poros a gép belseje, az intenzívebb munkára foghatja a ventilátorokat, így első körben gondoskodjon a fizikai tisztításról is!

Ám ha tökéletesen portalanította a PC-t vagy laptopot, és a zaj még mindig nem csökkent, ráadásul akkor is intenzív, ha éppen nem dolgozik rajta, illetve nem a frissítések letöltésével bíbelődik, nagy eséllyel vírustámadás érte.

.

laptop szerviz pécs

.

4. Kamu figyelmeztetések

A hamis antivírus-programok készítése és terjesztése rendkívül jövedelmező üzlet. Ezek a gépre jutva hamis fenyegetéseket jelenítenek meg, amivel a felhasználó megijesztése a cél. A probléma megoldásáért pénzt kérnek, a program fizetős változatának megvásárlására próbálják rávenni a célpontot, ami a banki adatok ellopásával járhat. Különösen gyanús, hogy a víruskeresés ezekkel a kamuprogramokkal szupergyors, mivel valójában semmit nem csinálnak.

5. Kéretlen levelek saját magunktól

Azt már mindenki tudja, hogy gyanús, idegen helyről érkező maileket nem tanácsos megnyitni, mert azzal a lendülettel szabadítja rá a számítógépre a kártevőt. De nem ez az egyetlen levelekkel kapcsolatos intő jel, ugyanis jellemző tünet lehet az is, ha éppenséggel pont saját magunktól érkeznek a kéretlen, fertőzött levelek. Tehát, ha az ismerőseink arról panaszkodnak, hogy folyton furcsa e-mailekkel árasztjuk el a postafiókjukat, azonnal kezdjen el nyomozni vírusügyben. Persze az is előfordulhat, hogy feltörték az emailfiókunkat, így elsőként mindenképp cseréljen jelszót, de semmiképp se hagyja ki a vírusirtást! Ugyanez a helyzet a Facebook-üzeneteknél is: ha azt tapasztalja, hogy az elvileg tőlünk indult üzenetek elárasztják az üzenőfalat, ne késlekedjen a vírusellenőrzéssel!

6. Ismeretlen programok

Ha a Windows feladatkezelőjében furcsa, általunk ismeretlen programokra leszünk figyelmesek, vagy olyan folyamatok tűnnek fel, amelyet korábban még sosem láttunk, meglehet, hogy vírus garázdálkodik a gépen. Bár nem minden esetben van ilyen egyértelmű jele a kártevő támadásának, van úgy, hogy a folyamat számunkra teljesen láthatatlanul zajlik, ám ha mégis észlelünk hasonlót, azonnal cselekedni kell.

.

laptop javítás pécs

.

7. Akadályozott letöltések

Elég egyértelmű fertőzöttségre utaló jelzés, ha a számítógépe rendszere nem engedi letölteni a legfrissebb vírusadatbázist, vagy egyes vírusvédelmi weboldalak egyáltalán nem is jönnek be a böngészőben.

8. Váltságdíjat követelnek tőlünk

A zsarolóvírus talán a legkönnyebben kiszúrható kártevő, ami váltságdíjért cserébe oldja fel a gépen zárolt adatokat. A követelésről egyértelmű üzenet tájékoztat, erről a fajtáról korábban már bővebben is írtunk, ahogy arról is, mit érdemes tenni a megelőzésért, és akkor is, ha már megtörtént a baj.

9. Belassulnak a programok

Ha a megszokottnál jóval lassabban futnak a gépen a programok, akkor sem árt lefuttatni egy alapos ellenőrzést, ugyanis ez alighanem vírusriadót jelent. Mivel ilyenkor a vírusok garázdálkodása leterheli a számítógépet, ráadásul, ha azt valaki még a távolból is irányítja, nem csoda, ha drasztikusan belassul a gép, és hosszú perceket kell várnia olyan műveletek végrehajtására, amelyek korábban villámgyorsan működtek.

10. Letiltott rendszereszközök

A kicsit gyakorlottabb felhasználók sok esetben próbálhatnak utána járni vírusgyanú esetén a dolgok végére a Feladatkezelőben, vagy a Beállításszerkesztőben (Registry Editor). Ha ezekhez hirtelen nem tudunk hozzáférni, mert azok letiltásra kerültek, az üzenet az adminisztrátorra hivatkozik. Ha mi magunk nem állítottunk be ilyet, akkor vélhetően a malware ilyen módon védi magát.

.

számítógép szerviz pécs

.

Mit tehetünk?

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy malware került a gépünkre, telepítsünk egy megbízható antivírus alkalmazást – ha még nem tettük volna meg, ezek viszont mindig a fizetős kategóriába tartoznak, éves licensz díjjal. Ha már van ilyenünk, akkor győződjünk meg róla, hogy megfelelően frissítettük, és végezzünk el egy alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot.

Unalomig ismételt tanács, hogy a fontos fájlokról legyen biztonsági mentésünk, amennyiben egy teljes törlésre szorulna az eszköz.

Komplett megbízható védelem kialakításáért forduljon cégünkhöz bizalommal!

vissza