Így mentheti meg a laptopját!

Így mentheti meg a laptopját!
2022.03.18.

"Nagyon melegszik a gépem!" Ez az egyik leggyakoribb mondat, mellyel a hozzánk betérők felkeresik a szervizünket.

 

Central PC - Laptop blog

 

Gyakran használja a laptopot az ölében, vagy az ágyban, esetleg asztalterítős asztalon? Akkor ezzel csak azt fogja elérni, hogy a gép az alján levő légbeszívó nyílásokon keresztül nem csak levegőt, de rengeteg szövet szöszt is beszív, melyek a notebook belsejében lévő hőleadó bordák apró nyílásaiban összegyűlnek, és pár hónap elteltével olyan sűrű, filc szerű anyaggá vastagodnak, hogy megakadályozzák a levegő áramlását. Tüneti kezelésnek jók lehetnek az üzletekben kapható notebook alá helyezhető hűtők, de hosszú távú megoldásnak nem szoktuk ajánlani. Sokkal kifizetődőbb, ha évente, másfél évente elvisszük a laptopot egy szakszervizbe, ahol hozzáértő kezek elvégzik a laptop teljes portalanítását (ventilátorok, radiátor), hűtőrendszer felújítását, illetve a processzor és a videokártya hővezető lap vagy paszta cseréjét. Egy ilyen hat,- kilencezer forint körüli karbantartással simán megúszhatunk egy sok tízezer forintos laptop javítást.

 

laptop, meleg, melegedés, takarítás, nem indul, lassú, halál, hangos, ventillátor, kerreg, lekapcsol, meleg levegőt fúj, újraindul, laptop szerviz, szervíz, pécs

 

A melegedés, vagyis a túlmelegedés inkább a laptopokra jellemző, nem mintha az asztali gépek ne tudnának melegedni, de ott azért több a hely a levegő áramlásának, egyszerű fizika. A laptopok esetében sokkal kisebb a rendelkezésre álló hely, mint egy asztali gép esetén, pedig szinte ugyanaz a tudás van belezsúfolva egy laptopba is, mint amit egy asztali gép is tud. Ebből kifolyólag sokkal koncentráltabb is a működéskor keletkező hő, és annak elvezetése is sokkal feltűnőbb. Feltűnőbb, mert egy laptop esetében sokkal jobban érezzük a hátulján kiáramló már-már a kezünket is égető forró levegőt, és “látványosabb”, mert ilyenkor már annyira szokott zúgni, rosszabb esetben kerregni a gép hűtőventillátora, hogy szinte oda kell „kötözni” az asztalhoz a laptopot nehogy felszálljon.

 

laptop, meleg, melegedés, takarítás, nem indul, lassú, halál, hangos, ventillátor, kerreg, lekapcsol, meleg levegőt fúj, újraindul, laptop szerviz, szervíz, pécs

 

Ez a kezeletlen túlmelegedés aztán egy sor meghibásodáshoz szokott vezetni. A leggyakoribb, hogy túlmelegedéskor a Windows működésének sebessége még az igazán türelmesek ingerküszöbét is átlépi. A melegedés egyik mellékhatása, hogy a Windows rettentően lassú lesz, mert a processzor a hővédelem miatt jóval alacsonyabb órajelen működik és az operációs rendszer ezért belassul. HD felbontású film vagy YouTube-videó nézése közben, illetve játéknál, ha a processzor vagy a videokártya eléri a számára kritikus hőfokot, akár le is kapcsolhat a gép. Egészen addig nem is fogjuk tudni visszakapcsolni, míg le nem hűl. A másik igen gyakori mellékhatás, hogy a folyamatos melegedés miatt a hűtőventillátor állandóan pörög. Nyilván ez nem gond, de az, hogy állandóan magas fordulatszámon megy a ventillátor, az kis idő alatt is tönkre teheti a mechanikai belsejét, melynek első jele, hogy elkezd kerregni. Nem összekeverendő a kerregés a zúgással. A hangos zúgás ugye a túlmelegedés miatt van, a kerregés meg az állandóan pörgő, de már meghibásodott ventillátor miatt. Ezt azért fontos külön kiemelni, mert a laptop hűtőventillátorának nem az a dolga, hogy folyamatosan 100%-on menjen, alap esetben csak akkor kell hűtenie, ha szükséges.

Amennyiben a fenti hibák bármelyikével találkozik, minél hamarabb szervizbe kell juttatni a laptopot, mivel ennek a fajta problémának az elodázása végzetes hibákat okozhat. A túlzott meleg sok esetben már rövid időn belül is károsítja az alaplapon található modulokat, mint a VGA és egyéb chipek melyek a melegedő alkatrészekkel kapcsolatban állnak (pld: északi híd, déli híd). Sajnos amikor már a tüneteket észleljük (pld: fekete képernyővel indul a laptop, hosszabb használat közben felvillanó csíkok jelennek meg a kijelzőn, vagy már nem telepíthető a videokártya meghajtóprogramja, illetve bekapcsolás után rögtön "kékhalállal" megfagy), olyankor már késő, a javítás általában már nem gazdaságos.

Megoldást jelenthet a laptopon a videókártya BGA javítása (BGA/GPU reballing vagy reflow metódussal, ez egyrészt nem olcsó művelet, másrészt tapasztalataink alapján nem is végleges megoldás), illetve szóba jöhet még chip csere, vagy alaplapcserével lehet még megoldani a problémát, ami viszont általában olyan összegű kiadást jelent, hogy abból már megvásárolhatunk egy hasonló korú és teljesítményű használt laptopot, illetve gazdaságosabb egy új notebook vásárlásán elgondolkoznunk.

 

 

Forduljon hozzánk bizalommal, hogy partnerként segíthessünk!

A Central PC számítógép és laptop szerviz a karbantartási és támogató szolgáltatások teljes portfólióját biztosítja.

7632 Pécs, Kertváros, Nagy Imre út 32.

(bejárat a Melinda utca felől)

 

 

Central PC, nyitvatartás, laptop szerviz pécs, számítógép szerviz pécs, laptop szervíz, számítógép szervíz, laptop javítás, törött laptop, notebook nem indul, pc szerviz, számítógép szerviz, laptop szervíz, számítógép szervíz, számítógép javítás

számítógép szerviz, laptop szerviz, laptop javítás

 
Vissza