Mi a teendő, ha bármilyen folyadék ömlött a laptopjába?

Mi a teendő, ha bármilyen folyadék ömlött a laptopjába?
2022.05.26.

Egyre többen keresik meg szervizünket folyadékkáros laptopokkal, ezért gondoltuk, hogy megosztunk pár tanácsot, ha már megtörtént a baj.

 

Central PC - Laptop blog

 

A laptopoknak két nagy ellensége van. Az egyik a por, erről már írtunk egy részletes cikket. Amennyiben nincs rendszeresen tisztítva a laptopja, akkor az évek alatt olyan réteg alakulhat ki a hűtőrendszer részein, illetve a gép szellőzőnyílásain, ami részben vagy teljesen képes elzárni a gépből távozandó forró levegő útját, ezáltal gépünk lassan, de biztosan túlmelegszik, majd idővel teljesen tönkremegy. Ezt leginkább a nagy hőingadozás okozza, aminek hatására olyan típusú alkatrészek, mint pld. GPU (videokártya) forrasztásai elrepednek. A porral szemben viszont a folyadék szinte azonnal képes egy bekapcsolt gépen visszafordíthatatlan károsodást okozni.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás

 

Hogyan kerülhet folyadék a laptopba? 

Általában mindig ugyanaz történik, esőben megázott, véletlenül leöntötte ön vagy a gyermeke vagy akár egy jól sikerült házibuli alkalmával folyik bele valami az eszközbe. A gép számára teljesen mindegy, hogy leves, víz, sör, bor, kóla, kávé vagy bármi más kerül bele. A végeredmény ugyanaz.

 

Mi történik, ha folyadék került a laptopjába?

A folyadék megkezdi útját a billentyűzeten vagy touchpad-on keresztül az alaplap irányába. A legtöbb laptop billentyűzet porózus kialakítású, (hogy laptopokban lévő hűtőrendszer levegőhöz jusson,) ami által a beöntött folyadék egyenes úton jut be a laptop belsejébe, legrosszabb esetben az alaplaphoz folyik. Az, hogy hova folyik tovább és meddig jut el, az teljes mértékben a laptopja kialakításától, a folyadék mennyiségétől, (illetve fontos, hogy a felület melyik részére ömlött a folyadék) határozza meg.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás

 

Csodavárás, a legnagyobb hiba:

Attól még, hogy bekapcsol és működik a laptop, nem azt jelenti, hogy ez így is fog maradni! Egy kis mértékű beázás hetekig, hónapokig fog dolgozni, ami végül végzetesnek bizonyul majd. Utána leheltelen lesz segíteni mert az elektrolízis, oxidációs foltok formájában jelenik meg az alaplapon és helyrehozhatatlanul károsítja azt. Ezt csak úgy kerülheti el, hogy a folyadék mennyiségétől függetlenül azonnal behozza hozzánk a laptopját.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás


Folyadékkár hatása:

Mennyiségtől függően, több kimenetel lehetséges. Elképzelhető, hogy csak a billentyűzet károsodik. Ennek tökéletes példája az, amikor a folyadékkár után néhány billentyű lenyomhatatlanná válik vagy lenyomás után nem jön fel újra a gomb. Ilyen esetekben a billentyűzet szakszerű tisztítása megoldhatja a problémát.


Amennyiben a gépe feszültség alatt van (legyen az hálózat vagy akkumulátor), elkezdődik az elektrolízis és oxidáció korróziós folyamata. 
A készülék működési állapotától, a folyadéktól függően a készülék belső korróziója különböző ütemekben mehet végbe. Tapasztalatunk szerint a folyadék természetes úton történő teljes kiszáradásához hetek, a billentyűzet esetében néha akár 1-2 hónap is szükséges lehet.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás

 

  • A készülék teljesen feszültség mentes, akkor a korrózió csak a légkörből származó oxigénre támaszkodhat, ilyen esetekben a szükséges szakszerű belső tisztítás és szárítás után a készülék az esetek döntő többségében károsodás nélkül újra használható.
  • Az alaplapi gombelem nincs leválasztva, de az akkumulátor és tápcsatlakozó nincs a készülékben, ilyen esetekben a korrózió megkezdődik, a gombelem korlátozott feszültsége (2.5V-3.2V) és teljesítménye, miatt a korrózió mélyebbre hatol az alkatrészek és csatlakozók között, de ezen esetekben is általában elég a szakszerű belső tisztítás és szárítás.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás

 

  • Ha az akkumulátor is a készülékben van, akkor jelentősen magasabb feszültség (6.8V-14.8V) és teljesítmény áll a folyadék elektrolízises bontására, így az alaplapi csatlakozások és forrasztási pontok jelentős mértékben oxidálódnak. Ilyen esetben is sokat számít a készülék üzemel-e vagy kikapcsolt állapotban találkozik a folyadékkal, mivel kikapcsolt állapotban a belső áramkörök 90-95%-a nincs áramellátás alatt, vagy nagyon minimális alvási teljesítményű áram felvétele történik.
  • Amennyiben a töltőt is csatlakoztatja és bekapcsolja a készüléket, az a lehető legrosszabb, amit tehet, mivel a hálózaton keresztül lényegesen magasabb feszültség (jellemzően 19V-21V) és „korlátlan” teljesítmény áll rendelkezésre. Általában ilyen esetben maradandó károsodás már akár 10-15 másodperc alatt is végbe mehet.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás


Az előzőekhez még hozzátennénk, hogy a feszültség növelésével négyzetesen gyorsulnak a folyamatok. Például egy billentyűzet csatlakozó teljes használhatatlanságig történő korróziója csak az alaplapi gombelem esetén, 3-4 nap, csatlakoztatott töltővel akár 1 perc alatt is bekövetkezhet. Még rosszabb a helyzet, a másik folyadékkár esetén tipikus hibánál, amikor a kijelző háttér világítása tűnik el, ezt a hibát kijelző csatlakozójában lévő magas (40V+) feszültség szint okozza, ha ezen csatlakozót folyadék éri, akár még az alaplap belső áramkörei is tönkre mehetnek.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás

 

Legfontosabb lépések:

A legelső és legfontosabb, ne essen kétségbe, ne próbálja meg bekapcsolni, leellenőrizni, hogy működik-e. Ahogy korábban is írtuk a folyadékkár nem azonnali, hanem egy alapvetően lassú folyamat. Tegye a készüléket egy száraz törülközőre, és törölje át óvatosan a billentyűzet felőli oldalát, így a folyadék nagy részét fel lehet itatni a készülékről.


Ha bekapcsolva érte folyadék a laptopot, akkor a legfontosabb a laptop azonnali kikapcsolása és teljes áramtalanítása, hálózatból való kihúzása. Az akkumulátor mielőbbi eltávolítása (ha lehetséges és nem beépített), ez sokszorosára növeli a javítási esélyeket. Sajnos az akkumulátor eltávolítása után is található némi maradvány feszültség a laptop áramköreiben. Például az alaplapon található BIOS-elem is tárol feszültséget, ennek eltávolítása azonban legtöbbször csak a laptop teljes szétszerelésével (néha még forrasztás is szükséges) lehetséges.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás


Miután áramtalanította, ne fordítsa fejjel lefelé, mert így a beleömlött folyadékot csak szétteríti, potenciálisan nagyobb kárt okozva. Ne melegítse, ne próbálja kézileg kimosni. Ne csináljon vele semmit az áramtalanításon kívül! A melegítés hatására a hőérzékeny alkatrészek tönkre mehetnek (pld. akkumulátor), illetve a ventilátor miatt még mélyebbre jut a folyadék és a pára a készülékben.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás


A laptop szárítása házilagosan, valamelyest javíthat a laptop túlélési esélyein, de a laptopba bekerült folyadék okozta károkat, nem szünteti meg, illetve amennyiben nem volt teljesen tiszta a laptop belseje, vagy a folyadék nem desztillált víz volt, akkor a száradást követően hátramaradó anyagok higroszkopikusan viselkednek, felveszik a levegő páratartalmát és a károsodás tovább folytatódik.

 

laptop, folyadékár, vízkár, belefolyt, tisztítás, javítás, forrasztás


Minél hamarabb hozza be hozzánk, annál nagyobb eséllyel tudunk segíteni egy speciális tisztítással, amely azért jelentősen olcsóbb, mint egy új laptop vásárlása. A tisztításunk után a folyadékok okozta szennyeződés miatt ragadó billentyűk újra könnyen járnak és amennyiben nem marta el a belső vezetőrétegét a billentyűzetnek a folyadék, akkor a billentyűzet újra 100%ig működőképessé válhat. 

 

Forduljon hozzánk bizalommal, hogy partnerként segíthessünk!

A Central PC számítógép és laptop szerviz a karbantartási és támogató szolgáltatások teljes portfólióját biztosítja.

7632 Pécs, Kertváros, Nagy Imre út 32.

(bejárat a Melinda utca felől)

 

 

Central PC, nyitvatartás, laptop szerviz pécs, számítógép szerviz pécs, laptop szervíz, számítógép szervíz, laptop javítás, törött laptop, notebook nem indul, pc szerviz, számítógép szerviz, laptop szervíz, számítógép szervíz, számítógép javítás

számítógép szerviz, laptop szerviz, laptop javítás

 
Vissza