Kapcsolat

Szaküzlet és szerviz:

7632 Pécs, Nagy Imre út 32. (bejárat a Melinda utca felől)

*** Térkép ***

Telefon: 

+36 72 738 473
+36 30 914 7501
+36 30 469 3828

For English services: 

+36 30 469 3828

E-mail:

info@centralpc.hu

Üzlet nyitva tartása:

H - Cs:    08:00 - 18:00
P:            08:00 - 14:00
Sz - V:     Zárva

Javítás otthonában:

H - Cs:    08:00 - 18:00
P:            08:00 - 14:00
Sz - V:     Zárva

Sürgősségi kiszállást Pécs területén 18:00 óra után, hétvégén, munka-szüneti vagy ünnepnapokon, telefonos egyeztetés után, emelt kiszállási és óradíj ellenében tudunk csak vállalni. Pontos  részletek a "Szerviz munkadíjak" menüpontban megtalálhatóak.

Cég:

Central PC Service Bt.
Adószám: 25504934-1-02
Cégjegyzékszám: 02-06-074448

Jogi képviselet

Könyvelés

Facebook

Google+

Közösségi háló

Megosztás

Minden, ami Android

» Rövid Android-szótár kezdő felhasználóknak

 

ROM:

 • A telefon működéséhez szükséges fájlok összessége (az operációs rendszer elemei, készülék specifikus driverek, gyári alkalmazások, stb).

Root:

 • ("root" angol szó jelentése "gyökér") A "root jog" vagy "superuser jog" azt jelenti, hogy elérhetjük (módosíthatjuk) a telefon gyökérkönyvtárát (és az abban levő fájlokat), egyfajta rendszergazda szintű jogosultság. A root jogosultságot készülékenként máshogy lehet megadni a gépnek. Ehhez kapcsolódik a secure/insecure kernel fogalma: insecure a kernel akkor, ha recovery módban is engedélyezi a root hozzáférést a készülékhez ADB kapcsolaton keresztül.

Rootolás:

 • Az a folyamat, mely után rendelkezünk "root" joggal. A "rootolás" után tipikusan találunk majd egy "superuser" nevű alkalmazást, mely segítségével a telefonon található alkalmazások számára biztosíthatjuk vagy megtagadhatjuk a "root" jogot.

ADB:

 • Android Development Bridge, amely egy a PC és a készülék közötti kapcsolatot létesíteni képes keretrendszer. Működéséhez a PC-re telepített Android SDK (Software Development Kit) szükséges. Ez kezdő felhasználónak szükségtelen tudás, csak ha már megemlítettem az insecure kernelt...

Stock:

 • Gyári kiadású romok, amelyeket a gyártók a készülékeire kiad.

AOSP:

 • Android Open Source Project, amely a Google által kiadott nyílt forráskódú Android alapokra épül (NEXUS készülékek romjain alapul).

AOKP:

 • Android Open Kang Project, amely egy AOSP alapokon nyugvó fejlesztői tömörülés, amely custom romokat gyárt különféle készülékekre.

CyanogenMod (CM):

 • Egy fejlesztői csapat, amely az AOSP-ből csak merít, azonban jellemzően "reverse engineering" (azaz visszafejtéses) módszerrel készít egyedi custom romokat a készülékekre. Verziói alapján a CM7 Gingerbread, a CM9 Ice Cream Sandwich, a CM10 Jelly Bean rom.

MIUI:

 • A kínai Xiaomi cég romja, amely egyrészt CM alapokon nyugszik, másrészt a többi Androidtól gyökeresen eltérő kinézetű rom, leginkább az iPhone-hoz hasonló küllemű, persze ugyanazok a progik mennek rajta szépen.

Custom:

 • Angol szó, jelentése: személyre szabott. Olyan jelző, mely kifejezi, hogy az adott dolog eltér a gyári / eredeti verziótól. Például a "custom rom" azt jelenti, hogy az adott rom-ban módosítások történtek (ez lehet alkalmazások eltávolítása / hozzáadása, felület témázása, stb).

CWM - CTR - TWRP:

 • Ezek mind Recovery fantázianevek. A CWM a ClockWorkMod recovery, mely jóval többet tud, teljes rom mentés/visszaállítás, zip fájlok telepítése lehetséges benne. A CTR a CWM továbbfejlesztett változata, ClockWorkMod Touch Recovery, nevéből adódóan recovery módban is használja az érintőképernyőt. A TWRP a Team Win Recovery Project rövidítése, amely szintén egy érintésvezérelt recovery modul.

Nandroid:

 • A CWM recovery backup/resore, azaz mentés/visszaállítás funkciója, amikor a teljes meglévő romot elmenti az összes összetevővel, és vissza is tudja később rakni. Életmentő lehet, ha sokat kísérletezgetünk és nagyon elrontunk valamit a romban. Hasonlít a Windowson használt "ghost image"-hez.

Zárt Bootloader:

 • Olyan bootloader ami kriptografikusan ellenőrzi a ROM-ot és nem enged betölteni mást azon kívül, amit beleprogramoztak. Magyarán ha nem nyitott a telefonunk bootloadere, akkor nem tudunk custom ROM-okat használni.

Factory Reset:

 • A gyári állapot visszaállítása. Ilyenkor törlődik minden általad telepített alkalmazás, a beállítások, gyakorlatilag alapállapotba áll a telefon. Amennyiben cseréltél romot akkor ez nem azt jelenti, hogy olyan lesz, mint amikor megvetted. Olyan lesz, mint a legutoljára flashelt romod szűz állapotban. Custom ROM használata esetén csak CWM-ből ajánlott, Különben jó eséllyel bootloop lesz a vége.

Force Close (FC):

 • Egy program indítása után rögtön leáll hibaüzenettel.

 

Itt található egy nagyon jó összefoglaló: Android - Gyakran Ismételt Kérdések (kezdőknek kötelező) !

» Tévhitek az Androidról

 

Az Androidos mobilok akadozó, lassú telefonok.

 • Általában olyanok állítják ezt, akik egy szolgáltató-független, 30 ezres, alsókategóriás modellel azonosítják az Androidot. Itt is igaz az, hogy valamit valamiért: 70 ezerért gyorsabb és itt-ott hibás, 130 ezerért már majdnem hibátlan a telefont kap az ember. Jelenleg a gyártók körében sorban jönnek ki a sokmagos csodák, ezt nem kell véresen komolyan venni. Sokkal fontosabb a telefonban levő memória méretét nézni, mint a processzor magok számát. Vásárlás előtt célszerű minimum 1GB RAM-ban gondolkodni. Pont a fentebb leírtak miatt is készülnek „főzött” romok. Egy jól sikerült CyanogenMod ROM csodát tud tenni, egy gyári rendszerrel akadozó, lassúcska vagy régebbi modellel.

Az Android mobilok számítógépes szakembereknek való, mert sokat kell állítgatni első használatkor.

 • Ugyanannyit kell állítgatni, mint egy iPhone-t. Ha jobban testre akarod szabni, akkor többet, de ha nem, akkor pár perc alatt már megy is minden. Komolyabb számítástechnikai szakértelmet a telefon rootolása, vagy custom rom telepítése igényel. Ilyen esetben célszerű szakemberhez fordulni.

Rootolásnál, ROM cserénél elveszik a garancia. Különben is mi értelme az egésznek? Nem szabad hozzányúlni.

 • Bármikor visszaállítható az eredeti állapot. Ezek a beavatkozások nem okoznak garanciavesztést, ha az eredeti rendszerrel visszük szervizbe a telefonunkat. Picit úgy kell felfogni a dolgot, mint a számítógépünknél, amikor lecseréltük az XP-t,Windows 7-re. Sajnos a gyártók csak bizonyos ideig támogatják a telefonjaikat, viszont a felhasználók szeretnék mindig a legfrissebb rendszert használni. Ezért is készülnek custom ROM-ok, nem csak a sebesség miatt. Rootolás előnyei az egyedi ROM-ok telepítése, saját témák használata, el tudunk távolítani gyári alkalmazásokat, amikre nincs szükségünk, de csak lassítják a telefonunkat. Befejezésképpen fontos megemlíteni, hogy természetesen mindenki csak saját felelősségére rootolja a készülékét, vagy keressen egy szakembert a fentebb vázolt műveletekhez.

Az Androidos telefonokat egyszerűen lehet rom cserével, vagy kóddal függetleníteni.

 • Ezek a telefonok jóval drágábbak, mint a hagyományos társuk, így nem biztos, hogy megéri kísérletezgetni mindenféle, a neten található ilyen-olyan függetlenítő kóddal. Ezeknek az oldalaknak nagy része fizetős, és sokszor egy használhatatlan kódot kap az ember. Körültekintően kell eljárnunk. Először is mindenkinek tudnia kell, hogy a garanciát érinti bármilyen eljárás (talán csak az univerzális SIM kártya kivétel ettől) és a függetlenítés számítógépes csalásnak minősül Magyarországon. Hasonló a helyzet a zárt bootloader-el rendelkező telefonokkal. A bootloader nyitása egyben a garancia elvesztését is jelenti. Létezik több gyártó (pld. HTC), aki ad lehetőséget a bootloader hivatalos nyitására, de ez ugyanúgy buktuk a garanciát. Annyit azért érdemes tudni, hogy amelyik bootloader-t kilehet nyitni, azt vissza is lehet zárni, így van esély rá, hogy garanciálisan lehet javíttatni a telefont. Függetleníteni megbízhatóan csak a gyártók vagy a szolgáltatók tudnak.

Tele van az Android rendszer vírusokkal, veszélyes használni.

 • Az Android mindamellett, hogy egy nagyon jó operációs rendszer, és magasan piacvezető szerepet tölt be, fenyegetésekkel is kell számolnia. Az Android használatakor általános érvényű szabály, hogy csak és kizárólag olyan alkalmazásokat telepítsünk, amelyekben megbízunk, és megbízható helyről töltünk le, pld. Google Play. Amennyiben nem töltünk warez oldalakról, különböző módon „okosított” alkalmazásokat, akkor gyakorlatilag minimális az esélye bármilyen fertőzésnek.

» Root vagy nem Root, ez itt a kérdés


Mi is ez a rootolás?

 • Alapesetben a telefonunk Android operációs rendszerén korlátozott felhasználók vagyunk! A rootolás nem más, minthogy rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználót csinálunk magunkból.

Mikor kell a rootolás?  

 • Nagyon fontos az, hogy nem kell feltétlenül rootolni a telefonunkat. Egy átlagos felhasználó tökéletesen megvan root jog nélkül. Ha mindenképpen rootolni szeretnéd a telefont, tudnod kell azt, hogy nem mindig lehet egy kattintással elintézni a rootolást és az unrootolást. Emiatt inkább kérdezz előtte, hogy vissza lehet-e csinálni egyszerűen, vagy bízd szakemberre a rootolás folyamatát.

Elveszik-e a garancia a rootolással?  

 • Nem! A garancia a hardverre vonatkozik, nem pedig az oprendszerre. Az Android ráadásul nyílt forráskódú oprendszer, tehát mindenki – kellő képzettséggel – a saját igényei és kedve szerint módosíthatja.

Mit tudok megcsinálni root joggal?

 • Módosíthatjuk a rendszerfájlokat * gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…) * a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)  * boot képernyő lecserélése  * témák telepítése * bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása) * processzor órajelének módosítása. Természetesen vannak hátulütői is. Ha frissítés, vagy új firmware érkezik a készülékre, akkor ezeket nem telepíthetjük fel (nincs semmi technikai akadálya, de elvesztjük a root hozzáférést). Sajnos az sem biztos, hogy mindent jól csinálunk, és ha hibázunk, akkor alaposan meg fogunk szenvedni az eredeti állapot visszaállításásval.  Másik dolog ami problémás, hogy a rootolás minden készüléknél (és minden firmware-nél) más és más, nincs rá általános recept.

» Kell-e nekünk Task Killer?

 

A tévhit tömören:

 • A legtöbb ember aki csak épp ismerkedik a friss Androidos telefonnal, vagy netán Windowsos mobilról szabadult épp bele egy friss HTC telefonba, a Google Play indítása után első amit telepít, a Task Killer. Mert ez olvasta neten, ez hallotta az ismerőseitől. A telepítés önmagában még nem lenne baj, de nagyon sokan rosszul használják őket.
 • A Task Killerek az alábbi nagyon egyszerű feladatot végzik el: indításnál megnézik, milyen alkalmazások futnak a memóriában, és aztán általában vagy automatikusan, vagy egy gombnyomással szépen sorba állítják, és megpróbálják bezárni őket. Ez elméletben némi felszabadult memóriával járna, meg persze kímélné az akkumulátort. Akkor hol itt a baj?

A rendszer mögött:

 • A Google az Androidot egy multitasking operációs rendszernek tervezte a kezdetektől fogva, vagyis arra, hogy ne okozzon neki gondot több alkalmazás kezelése. Ami logikus is, elnézve, hogy mire is használjuk az okostelefonokat a mindennapok során: böngészek a neten, ránézek Facebookra, zenét hallgatok, jön egy e-mail...
 • Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor az Android egy módosított Linux kernel. Ebből fakadóan egyes dolgokat nem úgy kezel, mind mondjuk ahogy Windows alatt megszokhatta az ember. Gondolom feltűnt, hogy a legtöbb alkalmazásnál nincs kilépés gomb. Ez nem véletlen, és nem is design hiba. Így kell lennie.
 • Egy alkalmazás három féle státuszt ismer: Nem fut (ki van kapcsolva), Fut (aktív) és van egy harmadik, a Passzív státusz. A passzív státusz azt jelenti, hogy ott van ugyan a memóriában, de nem csinál abszolút semmit. És mivel nem csinál semmit, nem fogja jobban meríteni a telefont azzal, hogy ott van a memóriában.

Amikor Task Killert használsz:

 • Vagyis mi történik akkor, ha megnyomod a kedvenc Task Killeredben a Kill ALL! feliratú gombot? Szépen fogja magát, és kilő MINDENT. Ezzel további magyarázat nélkül annyi a baj, hogy olyan dolgokat is ki fog lőni, amiket nem kéne: rendszer folyamatokat, többek között. Az operációsrendszer ezt egyből újra fogja indítani. Végeredményben nemhogy nem lett jobb a helyzet a Task Killer használata után, hanem még kárt is csinált: az alkalmazások újraindítása ugyanis még jobban leterheli a telefont, és meríti az akkumulátort.
 • Android 1.5, 1.6, 2.1, 2.2 rendszereknél még nem volt tökéletes a memóriakezelés, ezért még érzékelhető gyorsulás történt, ha az ember elsütött egy Task Killert. Az Android viszont sokat fejlődött azóta, mivel a Google nagyon sokat fejlesztett a memóriakezelésen. Amikor a rendszernek memóriára lesz szüksége, majd ő kilövi magának a felesleges dolgokat, ebbe kár beleavatkozni. Ez már csak azért is jobb megoldás, mivel az Android nyilván nem fog kilőni olyan folyamatokat, amire még szüksége van, tehát csak azt lövi ki, amire már nincs szükség: nem fog újraindulni semmi feleslegesen.

Akkor mire jó?

 • Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) és 4.2 (Jelly Bean) alatt nem sok mindenre. Ha mindenképp be akarsz zárni valamit - mert valami rosszul működik, vagy mert nagyon meríti az akksit - akkor használd az alkalmazások / manage applications részt, és küldd el aludni ott a programot a "Force Close" gombbal. Ha a program nem létfontosságú a rendszer működéséhez, akkor egy ilyen Force Close után nem fog újraindulni.

Mikor kell kilőni egy alkalmazást?

 • Vannak programok, amik nem "alszanak" el szépen, miután kiléptél belőlük, hanem a háttérből szívják az akksit. Ez egyébként meglehetősen ritka, de előfodul. Ha azt veszed észre, hogy a kelleténél sokkal gyorsabban merül a telefon, akkor erős valószínűséggel belefutottál egy ilyenbe. Anno a Facebook alkalmazásnál történt meg az egyik frissítés után, hogy benne maradt egy program hiba, és ezért folyamatosan maximum kapacitással terhelte a rendszert, hacsak ki nem lőtted (még aznap javították is). Ezt egyébként a Settings > About Phone > Battery Usage résznél szépen meg tudod nézni, hogy mi az, ami nagyon használja a rendszert. Esetleg érdemes kipróbáéni a Google Play-en található BetterBatteryStats alaklmazást.

Mire figyeljek oda?

 • Bármilyen Task Killer alkalmazást telepítesz is, az auto kill SOHA ne legyen bekapcsolva. Soha ne lőhessen ki magától programot! Vannak olyan Task Killerek, amik mindent kilőnek bizonyos időközönként (állítható), amit nem teszel be úgynevezett whitelistre. Ebbe a mindenbe sokszor beletartoznak a rendszeralkalmazások is, ami mint fentebb írtam, nem igazán egészséges.

Értem én, de lassú a telefonom, nincs rá semmi megoldás?

 • Melyik processzt dobjuk ki a memóriából? A letölthető Task Killer-ek buta módon mindent gyilkolnak, ahogy fentebb leírtam. A Google Playen található egy alkalmazás Auto Memory Manager (belső "Task Killer"). A program segítségével lehet állítani az egyes memória szinteket, ahol a rendszer elkezdi majd leállítani az egyes alkalmazásokat. Bőséges leírással is szolgál a program így technikai ismeretek nélkül is sikerrel lehet használni. A program használatához Root jog szükséges! Sajnos ez gyakorlatilag minden a rendszerbe komolyabban belenyúló programnál így van, pld. Titanium Backup stb.

» Miért merül ilyen gyorsan az Androidos telefonom?

 

Akkumulátor használat, miért merül le 1 nap alatt a telefonom?

 • Az okostelefonok sajnos nem bírják olyan sokáig az akkumulátorról, mint a hagyományos társaik. Ennek az oka, hogy itt egy teljes, fejlett operációs rendszer fut a telefonon, valamint, hogy sokkal több mindenre használjuk, mint a régebbi társaikat. Egy átlagos, középkategóriás Android-os telefon 1-2 napig bírja, ha sokat nyomkodjuk, akkor meg jó, ha fél napig. Ebből adódóan nem árt, ha minden „törzshelyünkön” van töltőnk, és van nálunk mindig legalább egy USB kábel.
 • Érdekesség, hogy bekapcsolt állapotban a telefon nem ugyanaddig tölti az akkumulátort, mint kikapcsolt állapotban. Kikapcsolt állapotban tovább tölti. Erre vannak megfelelő firmware módosítások, mivel bekapcsolt állapotban maga a telefon szoftveresen állítja meg a töltést, ha már úgy érzékeli, hogy feltöltődött a készülék.
 • Ha spórolni akarunk a töltéssel, akkor használjunk kevesebb háttérben futó programot és widget-et, valamint érdemes képernyő fényerejét automatikusra állítani és a kommunikációs beállításokkal (WiFi, Bluetooth, 3G) is bánjunk módjával.

Akkumulátorfigyelő alkalmazások:

 • Különféle alkalmazások állnak a rendelkezésünkre, hogy például grafikonon jelenítsük meg az akkumulátor használtságot. Vannak, amik a hátralévő időt is meg tudják becsülni.
 • Battery E.T.A. – a hátralévő időt tud mondani az akkumulátorunkról a gyűjtött statisztika alapján.
 • Battery Monitor Widget – szép grafikonokat tud rajzolni sőt a hátralévő időt is megtudja  becsülni.
 • BetterBatteryStats

Akkumulátor használatát csökkentő alkalmazások:

 • JuiceDefender – az akkumulátort kímélendő intelligensen állítgatja a telefonunk internet kapcsolatát, stb.

Akkumulátor kalibrálás. Szabad-e az akkumulátort formázni/túltölteni/kisütni?

 • Azzal „remélem” minden laikus tisztában van, hogy a Li-Ion (esetleg Li-po) akkumulátorokat:

nem kell formázni

nem szabad túltölteni

nem tanácsos kisütni

 • Mivel nem jellemző rájuk a memória-effektusként aposztrofált jelenség, és az akkumulátor úgy érzi legjobban magát, hogyha időnként bele-bele töltögetünk, de nem nagyon hagyjuk lemerülni. Igazság szerint nem is nagyon lehet, mivel maga az akkumulátor tartalmaz egy kis védőelektronikát a szükséges szenzorokkal és - elvileg - az ilyen eszközök töltését végző kütyük sem ész nélkül töltik a telefont, hanem a töltési folyamatot monitorozzák és a töltőáram intenzitását szabályozzák.
 • Magyarul:  a névleges kapacitás az első pillanattól a rendelkezésre áll. Hiába rakod fel fél napra tölteni, pár óra múlva úgyis lekapcsol, csepp-töltés nincs, az akkumulátor csak számottevő (~10%) kapacitásvesztést követően kezd újra tölteni
 • Túltöltés esetén az akkumulátorban káros oxidációs folyamatok indulhatnak be, ami instabilitáshoz, sőt a cucc kigyulladásához vezethet. Ez akkora gond, hogy az akkuk gyártói nem is bízzák a felhasználóra, vagy harmadik félre a megoldást:  közbelép a beépített elektronika és megszakítja a töltést.
 • ·Ha az akkumulátor feszültsége kritikus szint alá esik, képtelen lesz újra áramot felvenni. A beépített védelmi mechanizmus már ezt megelőzően lekapcsol. Ha ennek ellenére tovább erőltetjük a kérdést, még mindig nem megy tönkre, de eljuthatunk egy olyan pontra, ahonnan az akkumulátor már nem lesz tölthető normál töltővel (speciális szerviz-töltővel még jó eséllyel felébreszthető, de mi nem tartunk olyat otthon…).
 • Mivel pl. a beépített elektronika is fogyaszt némi áramot, az akkumulátorok „maguktól” is merülnek kissé. Ezért nem szabad hosszú távon „lemerült” állapotban tárolni őket (és ez a valódi oka annak is, hogy a gyártók kb. 40%-ra töltve szállítják őket, nem pedig az, hogy a vásárló még a boltban le tudja futtatni a TFT tesztet).

Hogyan állíthatjuk be az optimális maximum értéket?

 • Fontos: Ez az eljárás nem biztos, hogy veszélytelen, vannak, akik úgy tartják, hogy túltöltődéshez vezethet és az akku sérüléséhez. Lássuk, mit tehetünk az akkumulátor kapacitásának maximális kihasználása érdekében! Ehhez a művelethez szükség van egy custom recovery (pl. Clockwork) telepítésre!
 • Tegyük töltőre a telefont és kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált, húzzuk le a töltőről és kapcsoljuk ki (aksi ki, vár 10 másodpercet, aksi be). Tegyük töltőre a telefont és NE kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált, húzzuk le a töltőről (bizony-bizony: ez töltött még rá…). Kapcsoljuk be. Várjunk, míg bebootol, majd kapcsoljuk ki (aksi ki, vár 10 másodpercet, aksi be). Tegyük töltőre a telefont és NE kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált (hmmm… még mindig tudott belerakni), majd várjunk még kb. 30 percet húzzuk le a töltőről. Kapcsoljuk be. Bootoljunk be Clockwork-be, majd wipe-oljuk a battery stats-ot. Utána reboot.  Hagyjuk, hogy a telefon elinduljon. Most már jó értékkel számolja a maximumot.

Hogyan állíthatjuk be az optimális minimum értéket?

 • Hagyjuk, hogy a telefon lemerüljön és kikapcsoljon. Ne dugjuk töltőre, de kapcsoljuk be újra. Várjunk, míg újra kikapcsol. Ismételjük ezt addig, míg nem kapcsol be újra. Ha már csak remeg, mintha tiltakozna, dugjuk fel a töltőre, kapcsoljuk be és hagyjuk, hogy felálljon. Ezzel elkészültünk az akkumulátorérzékelő kalibrálásával.

További érdekességek az akkumulátorról:

 • Ha huzamosabb ideig nem használod az akkumulátort, akkor kb. 50%-ra töltsd fel, mielőtt lerakod. Sem azt nem szereti, ha 100%-on van, sem azt, ha üres. A boltokban kapható szuper-töltőknek ne ülj fel. A Li-Ion akkumulátorok töltési ciklusát nem nagyon lehet megerőszakolni. Körülbelül annyit csinálnak, hogy nagyjából egy óra után készre jelentik a töltést.
 • A ROM csere a batterystats.bin törlésével jár. Ezért is fontos, hogy az akkumulátor legyen rendesen feltöltve, mielőtt elkezdjük. Ha a low-level töltést megcsináljuk előtte, akkor helyes értékeket fog találni és nem kell kínlódni a kalibrációval. És igen, ha cseréljük a ROM-ot, az előző kalibráció elveszik.

» Eltörött a tabletem/telefonom kijelzője...

Androidos tableteknél és telefonoknál a nem gazdaságosan javítható hibák közé tartozik a teljes vezérlő elektronika (alaplap) cseréje, és a touch digitizer/lcd panel, azaz érintő képernyő törés. Ilyen esetben, sajnos a javítást nem áll módunkban vállalni, mert tapasztalataink szerint gazdaságosabb egy új eszközt vásárolni, mert annak az ára közel egyenlő a szervizköltséggel. Igen tudjuk, hogy vannak utángyártott kínai kijelzők, de a visszajelzések alapján, komolyabb eszközbe nem ajánluk a használatukat.